Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă românilor să cumpere peşte și preparate din pește, produse tradiționale pe masa de Florii, doar din locuri autorizate. De asemenea, ANPC anunţă că va supraveghea atent piaţa, în perioada următoare, pentru a verifica modul în care operatorii economici îşi desfăşoară activitatea şi se respectă drepturile consumatorilor.
„Vă recomandăm să nu cumpăraţi peşte sau produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare. Totodată, acesta nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea”, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, Autoritatea.
Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu reprezinte un pericol pentru sănătate, specialiștii îi sfătuiesc pe români să aibă în vedere următoarele aspecte: atenţie deosebită la aspectul exterior al produsului, pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospeţime; nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte dacă aveţi îndoieli asupra gradului de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare; urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi a produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate.
De asemenea, se recomandă consumatorilor să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau a depăşit termenul.
În acelaşi timp, la cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, trebuie solicitat şi păstrat bonul de casă pentru a putea proba achiziţia în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.
Cele mai întâlnite nereguli în piață
ANPC menţionează că, în anii anteriori, inspectorii de control au găsit la comercializare produse neconforme, precum: chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă care prezenta muşchiul cu o consistenţă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe; crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burta moale) sau produsul era în afara datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, care din cauza devidării prezenta consistenţă moale şi miros nespecific; macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte.
Totodată, au fost descoperite la vânzare conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut conform normelor legale. În acelaşi timp, se comercializau conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis, iar file Pangasius avea glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare o proporţie de glazură de peste 28%.
O abatere des întâlnită este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare, direct pe paviment; peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului; peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant, într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat; peşte sărat (şprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.